SEThorian.net

Steven's verbouwing: de slaapkamer en studie (deel 1)

Het verbouwen gaat langzaam maar zeker door. Eén van de klussen die ik in de beperkte vrije  tijd sinds de vorige blogpost heb opgepakt, is het verbouwen van de slaapkamer en de studie. (De walk-in closet wordt hierbij even niet meegerekend, want dat is een project op zichzelf.)

Rond Kerst en Nieuwjaar vorig jaar had ik een weekje vrij. In dat weekje ben ik begonnen met de toekomstige studiekamer. Hierin komt mijn computer te staan en heb ik als geek natuurlijk wat extra eisen. Zo zuigt mijn PC (vooral tijdens gamen) toch wel een stuk meer stroom dan een gemiddeld huishoudapparaat en wil ik natuurlijk een snelle en stabiele internetverbinding. Online gamen met een trage, variabele WiFi verbinding is uit den boze! Ook wil je niet dat je latency tijdens een potje schieten omlaag valt omdat je vriendin beneden een leuk kattenfilmpje op de iPad bekijkt. Dus wat heb ik minimaal nodig? Een geaard stopcontact en bedraad internet. UTP cat 6, als het even kan. (Voor de non-techneuten: da’s heul snel!) Aangezien de studiekamer beiden niet had, was er werk aan de winkel.  

De studie is, vreemd genoeg, verdeeld in twee stroomgroepen; de stroompunten aan de noordkant worden gedeeld met de badkamer, de punten aan de zuidkant worden gedeeld met de rest van de eerste verdieping en een deel van de zolder. Wat de elektriciens tijdens de bouw van dit huis precies dachten ontgaat me nog steeds, maar in dit geval werkte het. Mijn bureau komt namelijk aan de noordkant van de kamer, wat betekende dat ik de aardedraad welke in de badkamer aanwezig is (deze is verplicht omdat het een natte ruimte is) kan doortrekken naar het noordelijke stopcontact. Vanuit dit stopcontact heb ik de stroom doorgetrokken naar een nieuw door mij aangemaakt stopcontact, zodat ik straks een geaard stopcontact onder mijn bureau heb. Naast dit nieuwe stopcontact is een inbouwdoos geplaatst voor twee internetaansluitingen. Hierover later meer, maar in eerste instantie betekende het aan de slag met de (gaten)boor, sleuvenfrees en installatiedraad.

   

Na het installatiewerk heb ik een koof gebouwd om de warmwaterleiding welke van zolder naar beneden loopt. Dit was een kleine tegenvaller, want ik had juist een ongebruikte ventilatiebuis van de keuken naar zolder laten verwijderen zodat ik een mooie vierkante studie zou krijgen. Met de waterleiding had ik echter geen rekening gehouden. Gelukkig is de nieuwe koof wel veel kleiner en meer symmetrisch dan de vorige, dus het oogt een stuk strakker. Ook zal ik er later nog een krabpaal van maken voor de kat. Zo wordt het straks toch nog een leuk hoekje.

 

Na een deurkozijn te hebben geplaatst in de slaapkamer, was de gehele eerste verdieping klaar om gestuukt te worden. Dit was vooral in de slaapkamer en walk-in closet nodig. Op een onderstaande foto is een voorbeeld zichtbaar van de zeer grove structuur welke op de muren zat. Het was alsof iemand het gipswerk met klodders op de muur had gegooid; het leek zeker niet op een nette spachtelputz. Een hele verdieping laten stuken kost een bom duiten, maar het eindresultaat mag er zeker wezen!

   

 

 

Nadat de muren waren uitgedroogd (en uitgestonken) was Pasen alweer gearriveerd en zijn er bij de bouwmarkt flink wat bakken verf gehaald. Hieronder een korte opsomming van het gedane verfwerk:

  • Drie plafonds gewit (twee plafonds moesten twee keer worden geverfd);
  • De studie groen geverfd (drie lagen);
  • Twee muren in de slaapkamer donkerbruin geverfd (drie lagen);
  • Twee muren in de slaapkamer lichtbruin geverfd (twee lagen);
  • De hal boven tweemaal wit geverfd.

En hierna kon ik geen verf meer zien.

Na het verven gingen de volgende lange weekenden op aan het leggen van laminaat op de gehele eerste verdieping. Zoals iedereen die wel eens laminaat heeft gelegd zal beamen, gaan de rechte, grote oppervlaktes lekker snel, totdat je bij de radiatorbuizen en speciale hoekjes komt. Ik had hier ook last van en het kan zijn dat de buren zo nu en dan wat gevloek hebben gehoord. Niemand is perfect.

     

Met de vloer gelegd is het gebruikelijk dat je stofdorpels tussen vertrekken bevestigt. Het doel van deze ‘drempels’ onder de binnendeuren zit ‘m in de naam; het tegenhouden van stof tussen de verschillende ruimtes als je heen en weer loopt. Een stofdorpel heeft aan de onderkant een inkeping zodat je deze op de stellat van je deurkozijn kan leggen, zo blijft hij stevig liggen. In mijn geval lag er in de vertrekken kurkparket met, tussen de kamers, de blote dekvloer. Over dit kurkparket is de ondervloer en het laminaat gelegd. Het eindresultaat is een verschil van bijna twee centimeter hoogte tussen de betonnen vloer en de nieuwe laminaatvloer. Had ik de dorpels hierin gelegd dan zouden ze maar een paar millimeter boven de nieuwe vloer uitkomen. Dat houdt natuurlijk geen stof tegen! Dus is de bovenfrees weer uit het vet gehaald en heb ik een onderdorpel op maat gefreesd. Hier bovenop is vervolgens de stofdorpel gelegd. Na maanden zonder stofdorpels tussen de kamers is het wel even wennen, dus Sharon heeft al een paar keer haar tenen gestoten. (HA!)

   

 

Tot slot is er het eerder vermelde internet. Om boven zo net mogelijk bedraad internet te krijgen had ik al in oktober vorig jaar bedacht om de internetkabels weg te werken achter hoge, holle plinten. Om van beneden naar boven de kabel te krijgen heb gebruik gemaakt van de oude telefoonleiding welke van de woonkamer naar de slaapkamer loopt. De oude PTT Telecom telefoondoosjes zijn van de muur afgeschroefd en de telefoonkabel eruit getrokken. Met een trekveer zijn twee internetkabels naar de slaapkamer getrokken. (Het was vroeger gebruikelijk dat de ouderslaapkamer als enige slaapkamer in het huis een telefoon- en kabelaansluiting had. Vandaar de aanwezige telefoonaansluitingen tussen woonkamer en slaapkamer.)  Vanuit de slaapkamer zijn de internetkabels weggewerkt achter de plinten. Na een gaatje te hebben geboord door de zachte binnenmuur tussen de slaapkamer en de studie zijn de kabels ook in de studie achter de plinten gekomen. Daar zijn de kabels vervolgens bevestigd aan de netwerkdoosjes. Het eindresultaat zijn van die kekke inwandige netwerkaansluitingen. Na de netwerkverbinding te hebben getest met een kabeltester, was de klus eindelijk geklaard!

   

 

Met al dit werk erop kan volgend weekend ein-de-lijk worden begonnen met het afbouwen van de studie en slaapkamers. Dus; lampen bevestigen, foto’s ophangen, kasten in elkaar zetten, een kamerbreed bureaublad aan de muur schroeven en meer van dat soort ongein. En misschien even dweilen. Hopelijk zit er tussen deze en de volgende blogpost wat minder tijd.

Link 2 June 2015 23:33

Steven’s verbouwing: de walk-in closet (deel 2)

Het is ondertussen al weer ruim twee maanden geleden sinds mijn laatste blogpost. De reden hiervoor zit ‘m gedeeltelijk in het feit dat mijn studiekamer nog steeds dienst doet als opslaghok en dat mijn computer de meeste tijd in een doos doorbrengt. Hiernaast ben ik met veel verschillende klussen bezig en vind ik ’t niet zo interessant om veel verschillende werkzaamheden te laten zien. Iedere ruimte is eigenlijk een miniproject op zich en zo presenteer ik het ook graag.

De walk-in closet is zo’n (mini)project en hier is ondertussen goede voortgang mee geboekt. Nog even en we slapen niet langer met een gat in de muur! Eigenlijk is het ondertussen al een beetje zover, maar waar was ik gebleven?

Na het opvullen van de deurpost waren we gebleven met een tweede kamer welke aan de slaapkamer was getrokken. In de voormalige scheidingsmuur zat nu een deuropening (lees: gat) van grofweg 1 meter 68 breed. De deuropening was gemaakt met een reciprozaag en hoewel we zo recht mogelijk hadden gezaagd, waren de muurranden toch zeker niet mooi kaarsrecht.

Een bezoek aan de bouwmarkt en een snelle google maakte al snel duidelijk dat er geen deurposten worden gemaakt welke 168 centimeter breed zijn. Bij een meter breedte houdt het wel zo een beetje op. In zoverre ook best logisch, want wie heeft er nou zo’n brede deur? Bij ons zal dit deurgat uiteindelijk worden opgevuld met vier louvredeuren, maar dat is natuurlijk niet gebruikelijk. Er waren dan ook twee opties: een dergelijke deurpost op maat laten maken of deze zelf op maat maken. Aangezien ik handig en gierig ben, besloot ik voor optie twee.

De basis voor deze klus zouden drie houten balken worden van vuren hout van 9,4 bij 4,4 bij 210 centimeter. Deze balken kostte maar een paar tientjes bij de bouwmarkt. Hierbij kwamen nog een tweetal freesjes voor het uitfrezen van het muurprofiel. Al met al zaten de kosten onder de €100 voor de deurposten. Als ik dit op maat had laten maken door een timmerman dan had het me waarschijnlijk het tienvoudige gekost.

 

Met de balken binnen ben ik deze met mijn vaders bovenfrees gaan uitfrezen. Feitelijk maakte ik in de balken een U-profiel. Dit is nodig omdat de muurranden niet helemaal recht zijn en je dit wilt bedekken met je deurposten. Een stukje van de houten balken gaat zo dus feitelijk om de muur heen. Met het uitfrezen van een U-profiel van ruim 7 centimeter breed en 2 centimeter diep voor twee balken (links en rechts) heb je erg veel freeswerk. Zo verandert je eerste keer frezen van een spannend zweetklusje in saai, geestdodend werk. Na een tweetal weekendjes maatwerk en een tweede geleende, extra krachtige bovenfrees, was het klusje eindelijk geklaard. De drie balken hout waren op maat gefreesd, gezaagd en geboord.

     

Het monteren van mijn eigen deurpost was eigenlijk een redelijk simpel klusje, maar tegelijkertijd het meest interessante om te bekijken, dus: videootje!

Na het monteren van de deurposten heb ik de resterende ruimte hierboven dichtgemaakt met een lichte houtskelet constructie met gipsplaten. Hierin heb ik een hollewand inbouwdoos geplaatst om de onderbroken en verlegde elektraleiding voor de stopcontacten netjes weg te werken. Dit is handig mocht ik ooit in de toekomst nog bij de elektraleidingen willen komen. (Bijvoorbeeld voor het aarden van de stopcontacten.)

Hiermee is de deurpost voor nu voltooid en de muren klaar om gestukt te worden. Voordat de stukadoor aan de slag kan moest er echter nog wat anders gebeuren. In de vorige blogpost viel immers te zien hoe de oude deuropening is dichtgemetseld. Logischerwijs zat de lichtknop naast de deuropening. Doordat we de deuropening hebben verplaatst was dit niet langer een logische plek. Dit zou betekenen dat als we in de toekomst de walk-in closet binnenlopen, we eerst twee meter moeten lopen om het licht aan te doen. Daarom heb ik in de muur met een muursleuvenfrees en gatenboor de lichtknop verplaatst naar naast de nieuwe deuropening. Het oude elektrapunt (waar het installatiedraad voor de lichtschakelaar is verlengt middels lasklemmen naar het nieuwe punt) heb ik bereikbaar gelaten en afgedekt middels een blindplaat. Mocht hier ooit nog wat moeten gebeuren dan kan ik hier ook nog bij.

 

Aan de andere kant van de dichtgemetselde deuropening moest ook nog wat gebeuren. Omdat mijn huis geen centraaldozen in de plafonds heeft, zitten de elektrapunten voor lampen in de muren. Echter zijn hiervoor geen inbouwdozen gebruikt waarop lampen gemonteerd kunnen worden maar algemene inbouwdozen. Het resultaat is dat de schroeven waarmee je de lampen doorgaans aan het plafond bevestigd niet passen. Ook was het oude elektrapunt half boven het trapgat. Aangezien ik wil dat een ganglamp netjes bevestigd kan worden én mijn gang verlicht in plaats van een trap, moest deze worden verplaatst. Een stopcontact in de gang vond ik ook wel handig. Die stofzuig je ook wel eens.

(Voor de oplettende lezer: tussen de twee lichtschakelaren op de gang zit een blindplaat. Hierachter zit echter zoveel installatiedraad verstopt dat er geen stopcontact meer bij past. Ook is een stopcontact boven de trap ook niet echt ideaal.)

 

Aangezien ik toch al bezig was met de muursleuvenfrees en gatenboor in de walk-in closet, was het een kleine moeite hier ook wat te verleggen. Er is hier nu een nieuw geaard stopcontact aangelegd evenals een muurinbouwdoos speciaal voor lampen. Nu passen de schroefjes wel en verlicht de ganglamp ook echt m’n gang. (Nouja, zodra de gips voldoende is gedroogd om de lamp op te hangen, maar wie let er op de details?)

Tot slot nog een fuckup van één van de vorige bewoners: schijnbaar had ook deze problemen met de positionering van de muurlamp in de gang. Na het verwijderen van een plint kwam dan ook een elektradraad met kroonsteentje tevoorschijn (zonder stroom erop, veel tot mijn opluchting, aangezien ik toch met een massief metalen koevoet de plint had verwijderd). Aangezien deze muur toch nog gestukt wordt en de stroom eraf was, besloot ik met wat geweld de draad uit de muur te trekken. Wat bleek? De draad liep tot onder de blindplaat maar was afgesneden. Het restant was gewoon weggewerkt in het stukwerk. Waarom dit gedaan was, is me nog steeds niet duidelijk.

 

Dat was het voor deze keer. De volgende post over de walk-in closet zal, voor deze ruimte, hopelijk ook de laatste zijn. Hierin zal de stukadoor langskomen en zal de kamer worden afgemaakt (inclusief vrouwelijke touch). Persoonlijk kan ik niet wachten tot het zover is; het is een ruimte waar ik al heel lang naartoe leef, dus ik ben benieuwd!

Link 9 January 2015 0:59